TARiHiN EN iBRETLiK OLAYLARDAN BiRi ; TiTANiK


 Tarihin en ibretlik olaylarından biri: Titanik
Bu dev gemiye binen binlerce insan denizin ortasında kurtulmak için herşeylerini verirdi...
Titanik gerçekten de çok ibretlik bir olay. Bu dev gemi gerçekten de çok büyük hayallerle suya indirildi ve tam 1517 yolcuya mezar oldu. O gün büyük bir heyecanla biletini alıp bu dev gemiye, elmaslarını takarak, kürklerini  ve smokinlerini giyerek binen zengin insanlar bu geminin onlara mezar olacağını hiç düşünmediler. Oysa bu dev gemi denize açılırken tarihin en ibretlik olaylarından, en unutulmayacak olaylarından biri yaşanacaktı...


Titanik'in batması gerçekten de çok ibretlik bir olaydır, ilgili videoyu bu linkten seyredebilirsiniz:
http://www.youtube.com/watch?v=Vi5xWAUq-GI

Önce Titanik’den kısaca bahsedelim:

2229 yolcudan 1517'si gemi buz dağına çarptıktan sonra buz gibi soğuk suda donarak öldü.

1910 yılında White Star Line şirketi, bastırdığı broşürlerle "batması imkansız" bir transatlantiğin reklamını yapıyordu.

Her şeyiyle "en büyük", "en ihtişamlı" ve "en güçlü" olması planlanandı.

269 metre uzunluğunda, 28 metre genişliğinde, 46.328 ton ağırlığındaki bu dev denize indirildi...

Bütün bu ihtişamıyla Titanic tam 3.547 kişiyi taşıyabilecek bir gemiydi.

Normalde 3 bacalı olarak tasarlanan gemiye "daha etkileyici görünsün" diye, 4. bir baca daha eklenmişti.

Bu devasa transatlantiğin ilk seferine katılmak için milyonerler, siyasetçiler, aktör ve aktrisler sıraya girmişlerdi.

Yolcuğunun henüz başında, Southampton limanını terkederken Titanic bir tehlike atlatmış ve New York gemisiyle çarpışmaktan son anda kurtulmuştu.

10 Nisan 1912 günü tarihi yolculuk başladı... Titanic'in ikinci durağı Fransa oldu. Buradan aldığı yolcularla gemi toplam 2.240 kişiyle New York'a doğru yola çıktı.

14 Nisan gecesi sıcaklık neredeyse 0 dereceye kadar düşmüştü. Kaptan Smith, telsizle gelen buzdağı uyarılarını dikkate alıp, geminin rotasını biraz daha güneye çekmişti.

Gökyüzü son derece açıktı, ancak ay yoktu. Saat 11.40'da geminin iki gözcüsü köprüye telefonla "Buzdağı, tam önümüzde" mesajını ilettiğinde artık çok geçti...

Görevi Kaptan Smith'ten devralan İkinci Kaptan Murdoch, birçoklarına göre hatalı bir karar vererek gemiyi döndürdü ve buzdağı Titanic'e daha sağlam olduğu söylenen burnu yerine, yandan çarpmış ve daha fazla hasar almıştır.

Titanic inşa edilirken 16 su geçirmez bölmeyle korunmuş ve bu bölmelerden 4'ü suyla dolsa bile batmayacak şekilde tasarlanmıştı. Ancak buzdağının çarpmasıyla tam 6 bölme hasar görmüş ve gemi hızla suyla dolmaya başlamıştı.

Sadece dakikalar içerisinde geminin içerisindeki su 2.5 metre yüksekliğe ulaşmıştı. 12.27'de 65 kişi kapasitesi olan ilk kurtarma botu sadece 28 kişiyle suya indirildi. Titanic'te toplam 1.178 kişiyi taşıma kapasitesinde 20 kurtarma botu bulunmaktaydı.

Telsiz operatörleri sürekli yardım çağrıları gönderiyorlardı, ancak Titanic'e en yakın gemi olan Carpathia'nın enkaza varması 4 saat sürecekti. Köprüden, başka bir geminin ışıkları görülse de, bu esrarengiz gemi Titanic'le hiçbir şekilde iletişime geçmemiş, çağrılara yanıt vermemişti.

Saat 2.05'te geminin burnu tamamen sular içerisindeydi. 2.17'de suların yüksekliği güverteye kadar geldi. Geminin yapımında kullanılan malzemenin esneme özelliği olmaması, korkunç sonu hızlandırdı. Gövde içeri dolan sulara dayanamadı ve tam anlamıyla ikiye ayrıldı. Önce burun battı. Birkaç dakika sonra da arka kısmı saat 2.20'de sulara gömüldü.

Büyük bir dehşetin yaşandığı yaklaşık 2.5 saatlik sürenin sonunda gemi battı.

Sonuç olarak Titanik dünya hayatının geçiciliğin görülmesi açısından çok önemli bir olaydır. Bu hiç batmayacağı sanılan bu dev gemi 2.5  saat gibikısacık bir sürede batmış, içindeki zengin insanları da, malları, mülkleri, paraları, mücevherleri de okyanusun derinliklerine gömmüştür. Emin olun, o insanlar gemiye binerken hiç öleceklerini, böyle feci bir sonla karşılaşacaklarını ummuyorlardı. Gemiden sağ kurtulmak için sürekli dua ediyorlardı. Bu yüzden sizde ölümün çok yakın olduğunu sakın unutmayın, bir saniye sonra kendimizi Allah’ın karşısında hesap verirken bulabiliriz.

Karada ve denizde sizi gezdiren O'dur. Öyle ki siz gemide bulunduğunuz zaman, onlar da güzel bir rüzgarla onu yüzdürürlerken ve (tam) bununla sevinmektelerken, ona çılgınca bir rüzgar gelip çatar ve her yandan dalgalar onları kuşatıverir; onlar artık bu (dalgalarla) gerçekten kuşatıldıklarını sanmışlarken, dinde O'na 'gönülden katıksız bağlılar (muhlisler)' olarak Allah'a dua etmeye başlarlar: "Andolsun eğer bundan bizi kurtaracak olursan, muhakkak Sana şükredenlerden olacağız." (Yunus Suresi, 22)

Dünya hayatı yalnızca bir oyun ve bir oyalanmadan başkası değildir. Korkup-sakınmakta olanlar için ahiret yurdu gerçekten daha hayırlıdır. Yine de akıl erdirmeyecek misiniz?(En'am Suresi, 32)
Share this article :
 

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. OĞUZHAN HAZAN - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger