GÜNDELİK HAYATTA KULLANMAK İÇİN PRATİK BİLGİLER

GÜNDELİK HAYATTA KULLANMAK İÇİN PRATİK BİLGİLER


Çoraplarınızı çamaşır makinesine koymadan önce çengelli iğne ile
birbirlerine tuturursanız kaybolmadıklarını göreceksiniz.

Kadife ve ipekli elbiselerinizi buharlı bir banyoya asın. Buhar onların
tüm kırışıklıklarını alacaktır.

Gözlüğünüzün vidası çok çabuk çıkıyorsa vidayı takmadan önce, vidanın
gireceği deliğe renksiz oje damlatın. Vidayı öyle takın.

Satın aldığınız ayakkabılar ayağınızı sıkıyor ise onları bir kaç dakika
buhara tutun.

Makasınızı bilemek istiyorsanız, zımpara kağıdı kesin.

Halıdaki sigara yanıklarından, yanık yerler üzerinde zımpara kağıdı ile
dairesel hareketler yaparak kurtulabilirsiniz.

Mobilyaların yerlerini değiştirdiğinizde halıların üzerinde iz bırakır.
Bu izleri yok etmek için izlerin üzerine bir parça buz koyun ve
erimesini bekleyin. Daha sonra üzerinde elektrik süpürgesini gezdirin.
İzden eser kalmadığını göreceksiniz.
Evinizde hayvan besliyorsanız ve bunların tüyleri koltuklarınıza,
kanepelerinize bulaşıyorsa elinize yapışkan bir bant sarın ve tüylü olan
yerlerde gezdirin.
Fermuarlı giyeceklerinizi çamaşır makinesine koymadan önce kapalı olup
olmadığını kontrol edin. Açıksa zedelenebilirler.
Yeni yıkanmış nemli halınızın üzerine mobilyalarınızı koymadan önce
ayaklarının altına biraz alüminyum folyo koyun. Böylece izlerin
çıkmasına engel olacaksınız.
Üst üste koyduğunuz bardaklar yapışıp çıkmıyorsa bir leğenin içerisine koyun Üstteki bardağın içerisine buz koyup leğenin içerisine yavaş
yavaş sıcak su koyun. Bardakların kolayca çıktığını göreceksiniz.
Tahta salata kaplarınızı suyun içerisinde bekletirseniz çatlarlar. Bunu
önlemek için kullandıktan sonra bekletmeden yıkayıp, kurulayın. Böylece
tahtaların bozulmalarını önlemiş olursunuz.
Çocuğunuz için bir parti vereceğiniz zaman süslü bardakları şu şekilde
yapabilirsiniz. Bardakların ağzını önce yumurta akına batırın. Daha
sonra renkli pasta şekerinin içerisine batırıp kurumasını bekleyin.
Satın aldığınız plastik ve cam eşyaların üzerine yapıştırılan
etiketlerden kurtulmak için etiketin üzerine yemeklik margarin sürün ve
15 dakika bekletin. Bir bez ile ovalayıp yıkayın. Üzerinde hiç bir leke
ve çizilme oluşmayacaktır.
Çekmecelerinizin rayları takılıp kolayca kapanıp açılmıyorsa biraz sabun
sürün. Rahatça açılıp kapandığını göreceksiniz.
Radyatörlerinizin arkasına alüminyum folyo yapıştırırsanız, sıcaklığın
duvardan dışarı değil odanın içerisine yansımasını sağlamış olursunuz.
Ütü yapmayı kolaylaştırmak ve süreyi azaltmak için ütü masasının
kılıfının altına alüminyum folyo koyun. Sıcağı geri yansıtacağından ütü
yapmak daha kolay olacaktır.
Bez pabuçların temizlenmesi sorun oluyor ise pabuçları bir yastık
kılıfının içerisine koyun. Kılıfın ağzını kapayın ve çamaşır makinasında
yıkayın. Yeni gibi olacaklardır.
Buz kalıplarınızı su ile doldurmadan önce bölmelere portakal, limon ve
dilediğiniz meyve parçacıkları yerleştirirseniz dekoratif buzlar elde
etmiş olursunuz.
Sağlıklı dişlere sahip olmak istiyorsanız günde iki kez 150 gr yağsız
peynir tüketin. Peynirdeki kalsiyum diyetini kuvvetlendirir, dişleri
sağlamlaştırır
Eğer ayaklarınız çok ısınıp şişiyorsa onlerı saatlerce sıcak suda
bekletmeyin, aksine kolonya ile ovalayın. Bilekleriniz ve ayaklarınız
şişmeyecektir
Eğer ayaklarınız çok hassas ise, sıcak havalarda şikayetleriniz
artıyorsa, her sabah bir kaç damla zeytinyağı ile ovalayın.
Eğer cildiniz kuru ise bir muzu ezin, içerisine bir çay kaşığı bal veya
bademyağı karıştırıp yüzünüze sürün. Bir kaç dakika bekleyip ılık su ile
yıkayın.
Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suyun
içerisinde bekletin, sonra yıkayın, çekmeyeceklerdir.
Dirsek ve topuklarınızın sertleşmesini istemiyorsanız, bir dilim limon
ile ovun. Böylece yumuşacık olacaklardır.
Duvar kağıtlarını yenilemek istediğinizde eski kağıtları çıkartmak her
zaman sorun olur. Ilık su dolu bir kaba bir miktar bulaşık deterjanı
dökün ve karışıma batırdığınız sünger ile duvar kağıtlarını silin,
kolayca çıkacaklardır.
Yeni bir tava satın aldığınızda ilk önce içinde bir miktar sirke
kaynatın.
Bu işlem ilerde kızartmalarınızın tavaya yapışmasını önleyecektir.
Büyüme çağında yanında sigara içilen çocuklarda kulak enfeksiyonlarına
daha çok rastlandığı saptanmıştır.
Hamilelikte günde 15 ve üzeri sigara içen annelerin çocuklarının sakat
doğma riski ciddi olarak artmakta ve ilk üç aylarında hastaneye
kaldırılma riskleri 2 kat daha fazla olmaktadır.
Sigara içmenin stresi azaltmak yerine artırdığı saptanmıştır. Yiyecek
satın alırken mutlaka etiketlerini okuyun. Kilo verme savaşında mağlup
olmak istemiyorsanız kalorilere ve yağa karşı tetikte olun.
Cevizle dost olun. İçindeki yağ beyin hücreleri için çok yaralıdır. Kan
şekerini düşürdüğü için şeker hastalarına da uzmanlar tarafından tavsiye
edilir
Hızlı kilo verip tekrar almak vücudunuzun zayıflamaya karşı direncini
arttırır ve giderek kilo vermeniz zorlaşır. Metabolizma alt üst olur.
Rasgele diyet, rasgele sağlık yani sağlıksızlık demektir. Sağlığınızı
hafife almayın ve rasgele diyet yapmayın.
Duvarınıza çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine çapraz
bant yapıştırın. Çiviyi öyle çakın. Böylece duvarın alçısını çatlatmamış
olacaksınız.
Bir büyük soğanı rendeleyin ve orta boy bir bal kavanozuna koyup iyice
karıştırın. 48 saat bekletin, şurup haline geldiğinde öksürüğü ve soğuk
algınlığı olan hastaya sabah akşam bir çorba kaşığı içirin. Soğanın
içerdiği yağlar öksürüğü durduracaktır.
Kızartma yağını bir kaç kez kullanabilirsiniz. Kullanılır durumda olup
olmadığını anlamak için kızgın yağın içerisine bir dilim ekmek atın.
Ekmekte kara lekeler oluşmuyorsa kullanabilirsiniz.
Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu
suyun içerisinde bekletin. Böylece içleri de dağılmayacaktır.
Unlarınızın böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defne
yaprağı koyun.
Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için, kaynatma suyuna bir çorba
kaşığı sirke koyun.
Fırında patates yapmadan önce , 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile
delin.
Daha kolay pişecektir.
Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanın içerisine bir adet elma
koyun.
8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler.
Patateslerinizi kuru ve serin bir yerde saklayın.
Kullanılmış limon kabuklarını rendeleyip şeker ile karıştırın. Kavanozun
içerisinde buzdolabında uzun bir süre saklayabilirsiniz. Böylece pasta
yaparken elinizin altında hazır bulunur.
Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine
bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya
ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.
Sarımsak doğrarken bıçağa yapışmasını istemiyorsanız, kesme tahtasına
biraz tuz serpiştirin.
Yeni bir yemek tarifi denerken, yemek kitabınızı şeffaf bir torbanın
içerisine geçirirseniz, onu kirletmemiş olursunuz.
Eğer tencere kapağınızın tutacağı kırıldıysa onun yerine şarap mantarı
geçirebilirsiniz. Böylece hem tutacak görevi yapacak, hem de izolasyon.
Hazırladığınız soslarda harika tatlar oluşturmak için soya ve susam yağı
kullanabilirsiniz. Ancak bu yağların yüksek ısıda pişirilmesi doğru
değildir
Pasta yaparken katı yağ kullanacaksanız onu rendenin kalın tarafı ile
rendelemeyi deneyin. Küçük parçalar haline gelen margarin daha kolay
işlenir
Sarımsaklarınızı her zaman elinizin altında hazır bulundurmak
istiyorsanız kabuklarını soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine
zeytinyağı koyarak muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca bu yağ yemeklerinize,
salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır.
Peyniri kolay rendelemek için, 15 dakika buzlukta bekletin
Bisküvileriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika fırınlayın.
Bakır eşyalarınızın parlamasını istiyorsanız, onları sirke ya da limon
ve tuz ile ovun
Ahşap eşyalarınızı temizlemek için sirke ve zeytinyağı (bir kaç
damla)karışımı hazırlayın. Eşyalarınız hem temizlenecek hem de
parlayacaktır
Çekmeceleri içini boşaltmadan temizlemek istiyorsanız, elektrik
süpürgesinin ucuna ince bir çorap geçirin.
Elbisenize sakız yapışırsa, naylon torbanın içerisinde buzluğa koyun.
Bir saat bekletin ve çıkartın. Kolayca çıkacaktır.
Halıya sakız yapışırsa üzerinde buz torbası gezdirin.
Eğer galeta ununuz bittiyse ve ekmeğiniz de yoksa mikser ya da
blenderden geçireceğiniz kornfleksler aynı işlemi görecektir.
Fırında tavuk kızartacağınız zaman üzerine koyduğunuz baharatlardan
içine de koyun. Böylece daha lezzetli olur.
Sert etlerinizi eşit miktarda sirke ve sıvı yağ içerisinde bekletin
Yumuşadığını göreceksiniz.
Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç,
salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır.
Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz
tuz ve limon suyu koyun, 5 dakika bekletin. Daha sonra pişirin.
Fırın torbasında tavuk pişirirken; malzemeleri doldurduğunuz fırın
torbasının üzerine bir kaç delik açın. Böylece daha çabuk ve iyi pişer.
Ayrıca fırın torbasının içerisine bir kaç diş sarımsak koyarsanız
lezzetine doyum olmaz.
Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını
tavuğun üzerine bastırarak iyice sürün. Diğer yarısını ise tavuğun
içerisine yerleştirin. Tavuğunuz nar gibi kızaracaktır.
2 Çorba kaşığı yoğurdu, sulandırılmış 1 çorba kaşığı salçayı ve birazda
zeytinyağını derin bir kabın içerisinde karıştırın. Fırına koymadan önce
tavuğun her tarafına sürün. Çok daha lezzetli olacaktır.
Satın aldığınız havucun yapraklarını atmayın, salatalarınızda kullanın.
Çünkü bu yapraklarda kemik erimesini önleyen kalsiyum bol miktarda
bulunur.
C vitamini ısı ile çok çabuk kaybolur. Bunun için C vitamini içeren
sebze ve meyveleri fazla bekletmeden taze olarak tüketin.
Hazırladığınız kekin ortasına malzeme koyacağınız zaman bıçak ile
kesmenize gerek yok. Dikiş ipliğini kekin etrafına gerip dikkatlice
çektiğiniz zaman düzgün bir şekilde kesildiğini göreceksiniz.
Hazırladığınız kekin, fırında pişirirken çökmemesi için hamuru kalıbı
ile birlikte fırına koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin.
Satın aldığınız kültür mantarlarını kese kağıdında ağzı kapalı olarak
buzdolabının sebze bölümünde saklıya bilirsiniz. En az 2-3 gün
tazeliklerini kaybetmezler. Mantarları hiç bir zaman plastik torbada
muhafaza etmeyin çünkü yapış yapış olurlar.
Tencerede kalan soslu makarnayı ısıtmak çoğu kişiye zor gelir. Çünkü
tencerenin dibi tutar yada alt tarafı ısınır üzeri soğuk kalır. Makarna
kabını kaynar su dolu tencerenin içerisine koyun (benmari usulü) bir
süre ocak üzerinde bekletin. Böylece makarnanız kolayca ısınacaktır.
Yumurta yüksek ısıda sülfürik asit çıkaran bir besin olduğu için on
dakikadan fazla haşlamayın.
Hamur açarken merdane yerine içi buz gibi su dolu bir şişeyi deneyin.
Hamurunuzun daha kolay açıldığını göreceksiniz.
Pişirdiğiniz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme şeker
yada limon suyu koyun.
Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için, önce tavayı ocağa koyup
iyice ısıtın sonra yağı döküp kızdırın. Daha sonra karışımı tavaya alın
ve ocağın altını kısın.
Kesilmiş ve açık havada kalmış soğan zararlıdır. Kullanmadığınız soğan
parçalarını saklamayın.
Kavanozdaki hardal kurumaya başladıysa içerisine birkaç damla limon suyu
yada sirke ile toz şeker ilave edin iyice karıştırın
Çok miktarda alkollü ve alkolsüz kokteyller hazırladığınızda onlardan
bir miktarını buz kaplarına yerleştirin. Kokteyllerin içerisine bunları
kullanın Böylece sulanıp tatlarını kaybetmeyeceklerdir
Uzun süre saklanan kuru soğanlar filizlenmeye başlar ve tazeliğini
yitirerek çürür. Kuru soğanları kese kağıdına sardıktan sonra
buzdolabının sebze bölümünde muhafaza ederseniz çürüyüp bozulmasını
önlemiş olursunuz.
Katı yumurtayı parçalamadan kesmek için kullanacağınız bıçağı önceden
sıcak suyun içerisine koyup ıslatın ve kesin. Dağılmayacaklardır.
Akşamdan artan pirinç pilavını ısıtıp yemeği sevmiyorsanız, onu
çorbalarınızda değerlendirebilirsiniz.
Kızarttığınız tavuğun tekrar ısıttığınızda lezzetini kaybetmesini
istemiyorsanız tavuk parçalarını bir süzgece koyun. Tencerenin
içerisinde su kaynatın ve süzgeci üzerine oturtun. Buharda ısıtılan
tavuk lezzetinde hiçbir şey kaybetmeyecektir.
Makarnanızı soğuk suyun altından geçirmeniz gereken yegane zaman onu
soğuk olarak servis yapacağınız zamandır. Yada üzerine kaynar bir sos
döküp anında servis yapacağınız zamandır. O zaman pişirme sürecini
durdurmak için soğuk suyun altında gezdirin ve suyunu iyice süzün.
Satın aldığınız kaşar peynirini uzun süre saklamak istiyorsanız onu
küçük porsiyonlara ayırın ve buzlukta dondurun. İstediğiniz kadarını
çözülmesini bekleyip kullanabilirsiniz.
Maydanozu yemeklerinize ateşten almadan bir kaç dakika önce ilave
edin.Çünkü pişmiş maydanoz acımtırak bir tat alır ve vitamini kaybolur.
Kırmızı et ile hazırladığınız yemeklerin daha lezzetli olmasını
istiyorsanız etin üzerine bir miktar biberiye serpin, kemik uçlarına
sarımsak sürün. Daha sonra az yağ ile fırında kızartın.
Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp
içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenin taze
kaldığını göreceksiniz
Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp
kuruladıktan sonra çatal ile bir kez delin, sonra suyunu sıkın.
Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir
torba içerisinde elma ve armut ile saklayın.
Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar
hindistancevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.
Yaptığınız böreğin kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce
birkaç saat buzdolabında bekletin. Böylece çok daha lezzetli olacaktır.
Kahvaltı yada çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha
lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz
toz şeker katın.
Elma formunuzu korumak için ideal bir iştah kesicidir. Ayrıca sabah aç
karnına yendiğinde bağırsakları çalıştırır.
Bir adet kivide, bir portakalda olan C vitaminin iki katı vardır.
Yoğurttan daha fazla yararlanmak istiyorsanız suyunu atmayın. Yoğurdun
tüm mineral ve vitaminleri bu suyun içinde bulunmaktadır.
Evinizde mayonez hazırlarken bir kez de zeytinyağı yerine susam yağını
deneyin. Mayonezinizin daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.
Yemeğinizin yağı fazla kaçtı ise içine bir kaç küp buz atarak yağların
buzun üzerine toplanmasını sağlayabilirsiniz.
Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı
konmuş suda çok az haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçükte doğrayın ve
pilav yaparken içine katın. Pilavınız daha lezzetli olacaktır.
Dondurduğunuz sebzelerin uzun bir süre tazeliklerini korumalarını
istiyorsanız dondurmadan önce kaynayan su içerisine batırarak 2-3 dakika
şok haşlama yapın, ardından hemen soğuk suya tutun. Suları iyice
süzüldükten sonra naylon torbalara doldurup havasını alın ve dondurun.
Kök ve yaprakları beraber yenilen sebzeler pişirilirken önce kökleri
ince ince doğranıp tencereye konulmalı. Yaprakları ise daha sonra ilave
edilmeli. Böylece besin değerleri kaybolmayacaktır.
Evde pasta yaparken kullandığınız meyve şekerlemelerinin dibe çökmesini
istemiyorsanız hazırladığınız hamura bir miktar mısır unu ilave edin.
Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.
Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit
alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca
çıkartabilirsiniz.
Satın aldığınız balığı hemen pişirmeyecekseniz, parçalara ayrılmış
olarak almayın. Temizlenmiş, bütün olarak alın. Çünkü derisiz et zararlı
bakterilere karşı daha açık ve duyarlıdır.
Naftalin kokusundan hoşlanmıyorsanız, dolapların içine limon kabuğu ve
karanfil taneleri koyun. Böylece hem güve gelmeyecek hem de giysileriniz
güzel kokacak.
Lahana ve karnabahar pişirirken çıkan kokuyu önlemek istiyorsanız
tencerenin kapağına bir dilim ekmek koyun.
Soğan, sarımsak kesmeden önce parmaklarınıza limon suyu sürerseniz ,
istemediğiniz kokulardan kurtulmuş olursunuz.
Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içerisine bir iki
dal maydanoz atın.
Lambalarınızın üzerine kullanmadığınız kokularınızdan veya biraz vanilya
sürerseniz, lambalarınızı yaktığınızda mis gibi koku yayılacaktır.(
Fazla
sürmeyin.)
Evinizin mis gibi kokmasını istiyorsanız, bir kaç tane karanfili az su
ile kaynatın.
Kötü kokan spor ayakkabılarınızın içerisine biraz bikarbonat koyun ve
bir gece bekletin. Sabahleyin silkeleyin. Kötü kokulardan eser
kalmayacaktır.
Parfümü bitmiş küçük parfüm şişelerini atmaya kıyamıyorsanız onları
çamaşır dolabınıza koyun. Böylece çamaşırlarınızın hoş kokmasını
sağlarsınız.
 
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. OĞUZHAN HAZAN - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger